DE LESSENAAR

Alles over en voor School.

Een school is pas goed als de directeur niets doet,
de leraren weinig en de leerlingen alles.

Jan LigthartDe auto is niet langer de natuurlijke vijand van de Nederlandse Spoorwegen.

Leraar Nederlands Je duikt helemaal in de Nederlandse letterkunde en leert jouw kennis goed over te brengen. Tot aan het avondeten kan nog net even achter de computer. Een leraar vroeg mijn moeder hoe zij het in haar hoofd haalde mij op die school te doen.

Tegenwoordig hoor je vaak dat kinderen van allochtone ouders op school slecht Nederlands spreken,. Peter ging in 1951 naar de Franciscus van Salesschool aan het Javaplantsoen en had in de tweede. Als de kinderen het niet begrijpen, praat de meester ook wel in het Nederlands. Twee deuren verder woonde een horlogemaker en onze buurman, ‘ome Jan’, had een fietsenstalling. De auto is niet langer de natuurlijke vijand van de Nederlandse Spoorwegen. Evert keek door het raampje van de Intercity naar buiten.

Ik wist niet dat er buurthuizen waren of scholen waar ik Nederlands kon leren. Tot mijn grote verbazing was er dagenlang geen zon. Ik ben nu ongeveer op bladzijde 530 – ik ben dus bijna klaar, want de Koran heeft zo´n 600. Allochtone gezinnen kochten wel brood bij ons, maar geen gebak.