DE LESSENAAR

Alles over en voor School.

Een school is pas goed als de directeur niets doet,
de leraren weinig en de leerlingen alles.

Jan LigthartEen gewezen leraar Frans uit Sittard heeft de vier evangeliŽn uit de Griekse brontekst vertaald naar het Limburgs.

Werknemers in Frankrijk hebben recht op software in het Frans. De Vlaamse minister van Inburgering, Marino Keulen, vraagt dat de imams van alle moskeeŽn in Vlaanderen Nederlands spreken. Onderwijs Frans op basisschool De Perroen in Maastricht.

Nog altijd meer dan zestig procent spreekt alleen Frans. Goed communiceren vergt meer dan alleen helder taalgebruik. Een Frans lid van het Europees Parlement heeft de gehele ontwerptekst van de Europese grondwet in sms-tekst omgezet. De consument wil geen tomatensap of appelsap dat Appelsientje heet. Een gewezen leraar Frans uit Sittard heeft de vier evangeliŽn uit de Griekse brontekst vertaald naar het Limburgs.

De beroemde Franse cultuurpaus Bernard Pivot wil honderd oude Franse woorden van de vergetelheid redden. Je zou om de 2 dagen voor een ander onderdeel kunnen kiezen. Misschien is het zinvol iets te zeggen over de Franse taal in Marokko. Gezwollen bedrijfsjargon is niet alleen het resultaat van globalisering van de handelsmarkt. Frans had mogelijk zijn dag niet en bakte er niets van.

Is het zuiver Frans Frans, of een dialect? Maar misschien hoeft dat niet en weet de sectie Frans dat wel. De provincies waar Nedersaksisch wordt gesproken, willen dat deze taal dezelfde status krijgt als het Fries. De Jenaplanschool van Frans is het met die uitspraak van harte eens. Dat zegt Gijs de Vries van de Raad van Europa in een interview met Omrop Frysl‚n.