DE LESSENAAR

Alles over en voor School.

Een school is pas goed als de directeur niets doet,
de leraren weinig en de leerlingen alles.

Jan LigthartEen proefwerk bevat vragen die verband houden met de doelstellingen.

Een proefwerk bevat de afgesproken vragen naar de kernleerstof. Stel vooraf de eisen en doelen vast waaraan de leerling moet voldoen. Geen van beiden zal zin hebben het proefwerk te bespreken. Ik wil daar zelf nog de slordigheidsfout aan toevoegen. Je kan de benodigde tijd inschatten door de tijd die jij nodig hebt voor het proefwerk te vermenigvuldigen met drie. Pas daarna ga je de punten vast stellen voor de overige vragen. Wij hebben met Kerstmis, Pasen en Juni grote proefwerken. Het vervelende aan proefwerk cijfers is dat men er een onaantastbare waarde aan hecht. Je kan er voor kiezen om eens per jaar een toets te houden die daar erg goed op let. Hoe je ook gaat normeren, je moet een duidelijke en controleerbare procedure gebruiken.

In principe moet je voor een proefwerkles dus ook gewoon een lesvoorbereiding schrijven. Leerling maakt makkelijke sommen fout, maar moeilijke goed. Een proefwerk bevat vragen die verband houden met de doelstellingen.

Aan de hand van deze lijst kan voortgang worden getoetst en kan de leerkracht proefwerken opstellen. Er zijn een heleboel opties, waarvan de volgenden mij aanspreken. Elke vraag die een apart onderdeel van de stof bespreekt is eigen punten waard. Tel de punten van deze onderdelen bij elkaar op en je hebt het minimaal aantal punten voor een voldoende.

Maak mogelijk de belangrijkere vragen iets meer punten waard. Aan de ene kant is dat heel eerlijk, aan de andere kant is dat een nadeel voor de zwakkere leerlingen. In de klas kan je een heleboel verschillende activiteiten opzetten om de leerlingen voor te bereiden. Gelukkig zijn er een aantal hulpmiddelen die deze effecten tegen kunnen gaan.

Een combinatie van de twee lijkt nog tot de meest eerlijke resultaten te leiden. De ene leerling is opgelucht en de ander teleur gesteld. Voorafgaand aan de toets maak je ze klaar voor het grote werk. Je kan nu voor de rest van de toets aan de slag, wat overigens geen lineair verband hoeft te zijn. In de klas ga je zowel voor, als na het afnemen van de toets met de leerlingen aan de slag. De leraar kan de moeilijkheidsgraad goed inschatten. Klassikaal, of individueel een kennen-en-kunnen lijst opstellen. Bepaal ook meteen of je alleen doelen voor deze stof stelt, of dat je ook doelen voor de lange termijn gaat toetsen. Docenten lijken vaak bang om een onvoldoende te geven aan een leerling.