DE LESSENAAR

Alles over en voor School.

Een school is pas goed als de directeur niets doet,
de leraren weinig en de leerlingen alles.

Jan LigthartIk ga Finland even verlaten voor een langverwacht weerzien.

Studie In Finnland Mijn laatste item op mijn verlanglijst is aangevinkt, er is een einde gekomen aan mijn geweldige tijd in Finland. Op dit punt ontmoeten de golf van Riga en de Baltische zee elkaar. Het in dit park aanwezige kasteel maakt erg veel goed.

Dat betekent uiteraard niet binnenzitten en kilo's paaseitjes verorberen, maar beetje rondreizen. Uiteraard wordt dit vak ondersteund met een mooie excursie naar de habitat van deze gruwels. Morgen begint de reis met een tussenstop in Maastricht. Als gevolg van al dat gestudeer en de hopen sneeuw ligt een ware identiteitscrisis voordurend op de loer. Na een treinreis van vijf en half uur door de duisternis, maakte ik als gevolg van mijn eindeloze onhandigheid, mijn zware bagage en het inmiddels spekglad geworden treintrapje een verpletterende indruk op mijn ontvangstcomite. De oudste is van de 15de eeuw de twee andere uit 17de en 18de eeuw. De toeristensector groeit explosief in Helsinki, in tegenstelling tot andere delen van Finland. Met een hoogte van 325m, 45 pistes, 26 ski liften en een totaal oppervlakte van 102 ha, behoort dit gebied tot Fins meest favoriete ski oord. Ondanks dat deze expositie al 3 dagen geopend was, zag het er nog angstvallig leeg uit en werd er met man en macht gebeiteld, gehakt en gezaagd. Dus tot de volgende keer maar weer, vanuit Joensuu. Met het plaatsen van informatieborden, het afzetten van delen van het park en het plaatsen van prullenbakken is een stap in de goede richting gezet.

Als u op reis gaat naar Finland, of als u gewoon interesse heeft in Finland, is enige informatie altijd fijn. Verder is er eigenlijk niet zoveel te doen en is het vooral stil en verlaten. Bauska werd in 1443 gesticht door de Duitse Orde, die in dat jaar begonnen aan de bouw van de burcht. Van het paard mocht ik nog even gebruik maken om mijn vroeger geleerde kunsten te vertonen. Ik ga Finland even verlaten voor een langverwacht weerzien. We liepen ongeveer twee uur, bezochten ijsvissers, rende als dolle stieren over het meer, dronken koffie en thee en aten pulla bij het kampvuur.

Vanaf afgelopen dinsdag mag ik mij, op een kleine taalbarrière na, een ware Fin noemen. Ondanks al het ski-leed was het bovenal genieten van de wonderheden der natuur, de stilte en het zonnetje. Het werd mij al snel duidelijk dan Niina daar niet van gediend was en liever haar kunsten wilde tonen. Geografisch tussen Ventspils en Liepaja gelegen, ligt Kuldiga. Suomenlinna is een vesting die op zes eilanden voor de haven van Helsinki is gebouwd. Op de Domberg staan de Domkerk, het parlementsgebouw en de opvallende Russisch-orthodoxe Alexander Nevski-kathedraal. De wandeling naar het eiland niet over de brug maar over het 'water'. Vervolgens maakte we een wandeling langs de idyllische rivier Pielisjoki, aten we karjalanpiirakka, bezochten we het 90 jaar oude Stadstheater, de Lutherse kerk en de Mc Donalds. Het is bereid met onder andere het bloed van een koe en het smaakt het best met Cranberry jam en melk. Ongeveer twee en een half uur en vele mooie kiekjes verder was ik er dan. Spreek je dan met jezelf Fins? En hoe weet je dan of je het goed uitspreekt ja of te nee? Dat vroeg ik me wel een beetje af.