DE LESSENAAR

Alles over en voor School.

Een school is pas goed als de directeur niets doet,
de leraren weinig en de leerlingen alles.

Jan LigthartVoor de kleuters en groep 3 is dit nog te moeilijk.

Basisschool Kleuters Binnen de Vrije school gaat men ervan uit dat het belangrijk is om de scheiding in stand te houden tussen kleuters enerzijds en schoolkinderen anderzijds. Ik heb laatst een leuk en bruikbaar boekje gekocht. Voor de kleuters en groep 3 is dit nog te moeilijk. Ik weet van alles een beetje, van maar een beetje alles. Dit boek, afkomstig uit de hoek van de antroposofische Vrije school, sluit naadloos aan op het gedachtegoed van het congres "De kleuterschool moet terug".

Maar een kind dat bewust de kleuterschool verlaten heeft, kijkt vooral verlangend vooruit. Ben in 1989 afgestudeerd aan de pabo en draai dus al een tijdje mee in het onderwijs. Kleuters slaan er in eerste schooljaar flink op losRuim tachtig procent van de kleuters is regelmatig dader of slachtoffer van fysieke agressie.

Van der Meij schetst in heldere taal de visie van de Vrije school op kleuters. Verder zou ik het een en ander vertellen dmv dia, video. Het is een aanrader voor iedere ouder of leerkracht die zich wil verdiepen in het eigene van kleuters. Maar wij vinden dat dans en muziek ookbij kunst hoort, dus dan zijn er wellicht nog wat meer ideeŽn te vinden. Dit idee kwam uit het boekje wat ik niet meer had, is zelfs met kleuters goed te doen, makkelijk en kleurrijk resultaat.